Polhograjska noša v Polhograjski graščini


Polhograjska noša, ki je bila predstavljena oktobra 2016, je narejena na podlagi upodobitve znanega avstrijskega slikarja Franza Kurza und Goldensteina (1807-1878). Leta 1838 je namreč opodobil par, ki prikazuje slavnejše oblačenje v hladnejših dneh ljudi iz okolice Polohvoega Gradca. Podobna je tudi mlajša Gasparijeva upodobitev. Noša je sedaj dobila častno mesto v Polhograjski graščini. Kostuma se namreč nahajata v poročni dvorani glavnega graščinskega objekta. Zaščitena in osvetljena sta v namensko izdelanih vitrinah. Na ta način sta postali vidni tudi širši javnosti.

Naj omenimo, da je pri projektu sodelovalo veliko število zanesenjakov, strokovnjakov, obrtnikov in sponzorjev. Vabljeni k branju članka, ki ga je napisal Janko Dolar za Folklornik, kjer je bolj podrobno opisana zgodovina in postopek izdelave kostuma, prav tako pa lahko na spletni strani Folklorne skupine grof Blagaj najdete več fotografij in opisov.

Prav tako je bil posnet videoposnetek, kjer zakonca Kozjek nosita dotični kostum. Fotografije zakonca v noši ter reprodukcije originalne Goldensteinove poslikave na lesu, je mogoče kupiti v pritličju graščine oziroma v hišici v parku