Polhov doživljajski park – izvirno doživetje za učence prve triade Osnovnih šol Ponudba šolam za šolsko leto 2018/2019


V Polhovem Gradcu ob Polhograjski graščini od junija 2018 otroke razveseljuje prav posebna dogodivščina: Polhov doživljajski park. Izjemno sveža in atraktivna ponudba, ki otrokom skozi doživetja na zabaven način približa svet gozdnih živali.

                   

Polhov doživljajski park je kompleksen produkt, ki ga sestavljajo:

  • Slikanica Polh rogovilež avtorja Uroša Grilca in ilustratorke Maše Kozjek
  • Glasbena pravljica po slikanici Polh rogovilež v izvedbi glasbenikov Sama Kutina in Ane Kravanja ter pripovedovalke Nine Peče Grilc
  • Polhova knjižica kot didaktično-pedagoško pomagalo na poti,
  • 10 izvirnih umetniških lesenih skulptur gozdnih živali avtorja
  • Otroški didaktični čebelnjak, hišica Živalska pošta in brlog Jazbina
  • Didaktični elementi in spretnostni leseni elementi
  • Usposobljeni interpretativni vodniki

Avtorja koncepta in vsebin Polhovega doživljajskega parka sta dr. Uroš Grilc in Nina Peče Grilc iz zavoda Škrateljc, katerega poslanstvo je inovativno povezovanje naravne in kulturne dediščine ter oblikovanje turističnih produktov.

 

Dr. Uroš Grilc: »Polhov doživljaj park je zasnovan na način, da skozi preplet pravljičnega sveta in resničnih lastnosti živali ustvarja doživetja, ki otroke animirajo k hoji in gibanju v naravi ter jih na nevsiljiv način učijo o naravi in kulturi Polhovega Gradca. Spodbujajo jih k lastnemu razmišljanju in razvijanju odnosa do narave in budijo njihovo domišljijo ter ustvarjalnost.«

Polhov doživljajski park je namenjen učencem prve triade OŠ, pot je lahko dostopna in krožna, prične se v Hišici v grajskem parku in se pri Polhograjski graščini tudi konča. Vsebine je mogoče podajati nivojsko, zato je zadnja starostna skupina vrtcev prav tako več kot primerna za obisk. Otroci bodo za vsa doživetja na posameznih točkah skupaj brez težav potrebovali približno dve (2) uri.  

 

Kaj otroci doživijo v Polhovem doživljajskem parku?

Popotovanje po pravljično doživljajski deželi ima svoj začetek v Polhograjski graščini, otroci pa imajo na poti nadvse pomembno nalogo: polhu bodo pomagali najti nov dom. Na začetku poti otroci prejmejo Polhovo knjižico kot didaktično-pedagoško pomagalo ter svinčnik. Na poti otroci v zemljevid lepijo nalepke, oboje je del knjižice, zbirajo žige ter rešujejo različne naloge.

Ob tem jih na poti pričakuje kar 10 velikih lesenih skulptur gozdnih živali, pa lesene hišice, otroški čebelnjak, živalska pošta, jazbina, didaktični elementi in še in še ...

Zgodba: Polh rogovilež namreč zganja hrup na grajskem podstrešju, od koder ga grofovska družina prežene, zato s culico na rami odskaklja v gozd, kjer išče streho nad glavo. Na tem popotovanju otroci skupaj s polhom obiščejo in spoznavajo živali, rastline in druge značilnosti tega kraja. Najprej se ustavijo pri pisani hiški, kot ji pravi polh, Hiši medu ali Čebelarskem domu, kjer s pomočjo igralno-didaktičnega čebelnjaka spoznajo zanimivosti čebelarstva in življenja s čebelami. Pot nato vodi po Blagajevi poti do Blagajevega spomenika in kraljeve rože skozi velik pravljični portal. In potem presenečenj ni konca … Živalska pošta, ki obiskovalce spomni, da se v Polhograjski graščini nahaja tudi Muzej pošte in telekomunikacij, je pravi kraj za obveščanje živali o polhovem iskanju novega doma. Na poti nato otroci srečajo skulpture gozdnih živali, ki jih otipajo, plezajo na njih in jih preprosto občudujejo. V jazbini spoznajo brlogarje in se ob njej preizkusijo v živalski olimpijadi: kaj mislite, kako daleč denimo skoči polh z drevesa na drevo v dolžino? Neverjetnih sedem metrov. Otroci spoznajo tudi gozdne ptice in se v čisto pravi ptičji opazovalnici učijo opazovanja ptic, pa še kaka veverica se tu in tam prikaže. Vsega kajpada na povemo, vsega ne pokažemo niti na internetu in na fotografijah, saj tako krepimo doživetja in spodbujamo otroke k spoznavanju narave.

 

Šolske vsebine in Polhov doživljajski park (priprava in refleksija)

Učitelji ta bogat razpon vsebin, ki jih ponuja Polhov doživljajski park (gozdne živali, rastline, graščina, grof, voda, ekologija, pohodništvo), lahko učencem prezentirajo nivojsko glede na starostno skupino ali jih povezujejo z sorodnimi vsebinami učnega načrta. Pred obiskom je učiteljem na voljo pedagoško gradivo, ki poleg zgodbe iz slikanice Polh rogovilež služi za dobro pripravo otrok. Po obisku pa so učiteljem na voljo tudi vsebine iz Polhove knjižice (križanka, risanje, dodatne vsebine), ki služijo refleksiji doživetih vsebin in podoživljanju vedenja, ki so ga otroci osvojil na poti v Polhovem doživljajskem parku.

 

Ponudba šolam vključuje:

-              vstopnico v Polhov doživljajski park (vsak otrok prejme Polhovo beležko in svinčnik),

-              interpretativnega vodnika za 2 urno vodenje po Polhovem doživljajskem parku (do 25 otrok),

-              slikanico Polh rogovilež za šolsko ali razredno knjižnico,

-              pedagoško gradivo za pripravo otrok na obisk,

-              malica v Grajskem parku (hrana v lastni režiji ali po dogovoru ponudba lokalnega gostinca).

Cena: 5 eur za vstopnico na otroka + 60 eur (do 25 otrok)

Opcijska ponudba:

-              voden obisk Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhograjski graščini (1,6 eur na otroka plus 15 eur za vodenje).

 

Pomembni napotki pred obiskom:

-          Polhov doživljajski park obratuje vse leto, z izjemo v res visokem snegu,

-          parkiranje avtobusa je mogoče pri Polhograjski graščini,

-          pot je nezahtevna, v največjem delu poteka v senci v gozdu, otroci pa naj imajo obute športne čevlje ali lažjo pohodno obutev,

-          idealno je, da otroci pred obiskom spoznajo zgodbo iz slikanice Polh rogovilež, saj bodo tako njihova doživetja še močnejša,

-          šola mora poskrbeti za zadostno število spremljevalcev otrok, ki bodo skrbeli za splošno za varnost otrok v času obiska,

-          upoštevanje navodil osebja polhograjske graščine,

-          predstavniki skupine (spremljevalci otrok) morajo biti prisotni ves čas obiska Polhovega doživljajskega parka.

Več informacij na http://visitpolhovgradec.si/polhov-dozivljajski-park ali na www.facebook.com/skrateljc oziroma na telefon 031 776 259.

Veselimo se vašega obiska in vam zagotavljamo, da bodo otroci nad polhom rogoviležem navdušeni ter da bodo iz Polhovega Gradca odšli bogati z novimi spoznanji in doživetji!