Krožne planinske poti okoli Polhovega Gradca

Krožne planinske poti okoli Polhovega Gradca

  • V Polhovem Gradcu se za gostilno Pri Pratkarju povzpnemo na Grmado. Z Grmade se spustimo na sedlo Gonte in od tam nadaljujemo pot na vrh Tošča. S Tošča sestopimo v vasico Selo ter se od tam odpravimo v Črni Vrh. Od tod se preko Smolnika po dolini reke Božne vrnemo v Polhov Gradec, kjer si naberemo novih moči v gostilni Pri Pratkarju ali v Pograjskem domu (dolžina poti: 6 ur).
  • Iz Polhovega Gradca se preko Smolnika povzpnemo v Črni Vrh (kmetija Košir). Pot nadaljujemo na Pasjo ravan in od tam na Sivko, 934 m visok travnat vrh na skrajnem zahodnem delu Polhograjskega hribovja. S Sivke se spustimo v zaselek Srednji Vrh in pot nadaljujemo na vzpetino Mali vrh. Od tam se preko vasi Praproče povzpnemo na Polhograjsko goro in sestopimo v Polhov Gradec (dolžina poti: 7 ur).
  • Iz Polhovega Gradca se preko vasi Praproče dvignemo na Mali vrh. Z Malega vrha nadaljujemo pot do Setnika in do vasi Butajnova. Iz doline reke Male vode se povzpnemo na Kožljek, 788 m visok vrh. Od tod pelje pot na Koreno, od tam pa nazaj v dolino v Polhov Gradec (dolžina poti: 6 ur in pol).
  • Iz Polhovega Gradca se preko Zavrha vzpnemo na Ključ. S Ključa nadaljujemo pot v vas Babna Gora, od koder se spustimo v dolino reke Gradaščice. Iz vasi Belica ali Dvor se povzpnemo na vrh Grmade. Z Grmade sestopimo v dolino in se vrnemo v Polhov Gradec (dolžina poti: 7 ur).